ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι κατά 5 χρόνια, περίπου, χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των γυναικών

Τα τελευταία χρόνια καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ανδρών, σε θέματα που επηρεάζουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ανάμεσα στους στόχους που έχει η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την ανδρική υγεία είναι και η ενθάρρυνση διεθνών αλλά και εθνικών οργανισμών και ιδρυμάτων για τη λήψη πιο σωστών δράσεων και την παροχή υπηρεσιών υγείας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανδρών κάθε ηλικίας. Πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, Μέσα Ενημέρωσης και άλλοι φορείς ανά το παγκόσμιο ενθαρρύνουν άνδρες και αγόρια να υποβάλλονται σε ιατρικούς ελέγχους ρουτίνας και να ζητούν ιατρική συμβουλή για την έγκαιρη θεραπεία πιθανών ασθενειών ή τραυματισμών.

Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι περίπου κατά πέντε χρόνια χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των γυναικών και εκτιμάται ότι οι περισσότεροι άνδρες περνούν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους παρουσιάζοντας σημαντικά προβλήματα υγείας. Οι τρεις κύριες αιτίες μείωσης της διάρκειας ζωής ενός άνδρα περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, αυτοκτονίες και ατυχήματα. Άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας που πλήττουν τους άνδρες είναι ο καρκίνος, οι νεφροπάθειες, ο διαβήτης, οι αναπνευστικές παθήσεις, η κατάθλιψη, η γρίπη και η πνευμονία. Η φυλετική καταγωγή των ανδρών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία τους, καθιστώντας ορισμένες ασθένειες πιο διαδεδομένες σε συγκεκριμένους λαούς. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των μη-Ισπανόφωνων λευκών ανδρών είναι η καρδιακή νόσος, ενώ η κύρια αιτία θανάτου των ανδρών ασιατικής καταγωγής είναι ο καρκίνος [1].

Οι άνδρες δεν ευαισθητοποιήθηκαν ακόμη τόσο ώστε να συμπεριλάβουν στη ρουτίνα τους τακτικούς και προληπτικούς γενικούς ελέγχους (check-up), όπως εμπεδώθηκε εδώ και αρκετές δεκαετίες από τις γυναίκες. Οι περισσότεροι άνδρες αγνοούν ή αδιαφορούν για το ότι πρέπει να επισκέπτονται τον προσωπικό γιατρό τους μια φορά κάθε δύο χρόνια πριν την ηλικία των 40 ετών και ετήσια μετά τα 40. Ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών παγκοσμίως αποφεύγουν να επισκέπτονται τον γιατρό, εκτός εάν υποφέρουν από σοβαρό πρόβλημα υγείας [2]. Τα τακτικά αυτά ραντεβού έχουν στόχο να βοηθήσουν στη διασφάλιση και διατήρηση καλής υγείας και κυρίως στον έγκαιρο εντοπισμό προειδοποιητικών συμπτωμάτων. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε περιπτώσεις υψηλής χοληστερόλης, υψηλής γλυκόζης, αυξημένης αρτηριακής πίεσης κ.λπ. μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο [3]. Η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, χρόνια προβλήματα και ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνδρες διστάζουν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για πρακτικούς και προσωπικούς λόγους. Οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες περιλαμβάνουν την έλλειψη χρόνου λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων και την αίσθηση αμηχανίας, φόβου, άρνησης ή δυσφορίας κατά την επίσκεψή τους στον γιατρό. Επιπρόσθετα, οι άνδρες αποφεύγουν να συζητούν για προβλήματα υγείας με τους φίλους και την οικογένειά τους, για να μην εκλαμβάνεται αυτό ως ένδειξη αδυναμίας.

Υπολογίζεται ότι το 70% της συνολικής υγείας ενός άνδρα επηρεάζεται από τις επιλογές τρόπου ζωής και 30% από γενετικούς παράγοντες [4]. Οι άνδρες, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με επαρκή ύπνο 7 έως 9 ωρών κάθε βράδυ, θα μπορούσαν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία και κατάθλιψη. Οι άνδρες με ανεπαρκή ύπνο έχουν έως και 60% υψηλότερο ποσοστό κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη βελτίωση της συνολικής υγείας και της φυσικής κατάστασης και μειώνει τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες. Εξάλλου, επειδή το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, προστατεύει τις αρθρώσεις και τον νωτιαίο μυελό και αφαιρεί τις τοξίνες και τα απόβλητα από το σώμα, η επαρκής κατανάλωσή του είναι άκρως απαραίτητη για την ενυδάτωση και την υγεία του σώματος. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την καλή συνολική υγεία είναι η ισορροπημένη διατροφή, η πρακτική αυτό-φροντίδας και η αποφυγή ναρκωτικών, αλκοόλ και καπνίσματος. Εξίσου σημαντικό, είναι η βελτίωση της ψυχικής υγείας. Έρευνες έδειξαν ότι πολύ λίγοι άνδρες αναζητούν ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη έγκαιρα [5].

Επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση υπέρ της πρόληψης προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, ενθαρρύνεται η πρακτική αυτό-φροντίδας και ο προγραμματισμός ετήσιων ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και διατηρείται η καλή υγεία και γίνεται εφικτός ο έγκαιρος εντοπισμός παθήσεων που αφορούν άνδρες και αγόρια. Σκοπός της ενημέρωσης είναι επίσης η βελτίωση της υγείας των ανδρών και των αγοριών, ενθαρρύνοντας συμπεριφορικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των αρνητικών επιδράσεων στην υγεία τους και θα αυξήσουν την προθυμία τους για πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Η NIPD Genetics θέλοντας να συμβάλει στην ενθάρρυνση των Κυπρίων για τακτικό έλεγχο της υγείας τους, προσφέρει το πακέτο "Υγεία του Άνδρα", στα κλινικά εργαστήρια της εταιρείας σε όλη την Κύπρο, το οποίο περιέχει αναλύσεις αίματος και ούρων που συστήνονται σε άνδρες κάθε ηλικίας. Το πακέτο περιλαμβάνει: Γενική ανάλυση αίματος, Ανάλυση ούρων, Σάκχαρο, Ουρία, Ουρικό οξύ, Κρεατινίνη, Ταχύτητα Καθιζήσεως Ερυθρών (ESR), Τριγλυκερίδια, Χοληστερόλη (ολική, LDL, HDL), Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH), T3, T4, PSA, free PSA, Σίδηρο, Φερριτίνη και Τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT, γGT).

Τα κλινικά εργαστήρια της NIPD Genetics είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.

Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.nipd.com

Το περιεχόμενο του άρθρου προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για τη λήψη ιατρικής συμβουλής.

Πηγές:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/leading-causes-of-death-in-men#Most-common-causes-of-death
  2. https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2019/survey-men-avoiding-doctors.html
  3. https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/mens-health-checkups-and-screenings-are-key
  4. https://diabetesnsw.com.au/blog/mens-health-week/
  5. https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/m/men-and-mental-health