Η NIPD Genetics απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, με πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία στους τομείς της Ανθρώπινης Γενετικής, της Μοριακής Βιολογίας, της Κυτταρογενετικής της Γονιδιωματικής, της Βιοπληροφορικής, της Βιοστατιστικής, της Mεταγραφωματικής, της Mεθυλομικής, της Αιματολογίας, της Μικροβιολογίας, της Βιοχημείας, της Ανοσολογίας, των Μαθηματικών, της Στατιστικής, των Επιχειρήσεων και του Μάρκετινγκ.

Η ομάδα Έρευνας & Ανάπτυξης της NIPD Genetics απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικούς, με σπουδές και εκπαίδευση σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομάδα αξιολογεί συνεχώς νέες ιδέες με βάση τις ανάγκες των ασθενών για τον καλύτερο προσδιορισμό της ασθένειάς τους και δρομολογεί την ανάπτυξη καινοτόμων εξετάσεων, οι οποίες συνδράμουν σε μια καλύτερη κλινική εικόνα και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Η διευθυντική ομάδα τυγχάνει καθοδήγησης από μια ομάδα συμβούλων που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της NIPD Genetics, με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση οργανισμών που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 • Philippos Patsalis.jpg

  ΚΑΘ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΤΣΑΛΗΣ

  Ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιατρικός Διευθυντής

  Ο διακεκριμένος Καθ. Φίλιππος Πατσαλής είναι ένας παγκοσμίου φήμης γενετιστής, ερευνητής, τεχνοκράτης και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει ηγηθεί και διευθύνει με μεγάλη επιτυχία οργανισμούς στον δημόσιο, ημικρατικό και ιδιωτικό τομέα από το 1993. Ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής πέρασε από πολυάριθμες διευθυντικές θέσεις και συμμετείχε σε πολλά διεθνή επιστημονικά και επιχειρηματικά συμβούλια και επιτροπές κατά τη διάρκεια της 25χρονης διακεκριμένης καριέρας του. Άξιο αναφοράς είναι ότι διετέλεσε Υπουργός Υγείας κατά τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης της Κύπρου και υπό τα αυστηρά μέτρα λιτότητας του Διεθνής Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υλοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας για βελτίωση των φαρμακευτικών υπηρεσιών, για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων και την ανάπτυξη του νέου Γενικού Σύστηματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο.

  Στο παρόν στάδιο, κατέχει τη θέση του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή και Γενικού Ιατρικού Διευθυντή της NIPD Genetics Public Company Ltd, μιας εταιρείας που ίδρυσε και διευθύνει από την πρώτη μέρα σύστασής της το 2010. Η NIPD Genetics είναι μια διεθνής εταιρεία βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στους τομείς του σχεδιασμού, ανάπτυξης και κατασκευής μη επεμβατικών γενετικών εξετάσεων. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων στη διεθνή αγορά και σημειώνει ανάπτυξη σε αξιοζήλευτα επίπεδα.

  Νωρίτερα στην καριέρα του, ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής ήταν για 10 χρόνια, ο ιδρυτής και διευθυντής του Τμήματος Κυτταρογενετικής και Γονιδιωματικής και της ομάδας της Μεταφραστικής Γενετικής, καθώς επίσης για 8 χρόνια διετέλεσε Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, του μεγαλύτερου τεχνολογικά και πιο προηγμένου ερευνητικού ινστιτούτου της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της ηγετικής παρουσίας του, το Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου σημείωσε τεράστια ανάπτυξη και διεθνή αναγνώριση ως κέντρο αριστείας. Ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής είναι επίσης ο ιδρυτής του Κέντρου Γονιμότητας ΑΚΕΣΩ και ο ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου. Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου είναι μια διεθνής ακαδημαϊκή Σχολή για μεταπτυχιακές σπουδές, την οποία ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής υπηρέτησε ως ο πρώτος Καθηγητής και Κοσμήτορας.

  Ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής είναι ένας επιτυχημένος εκτελεστικός διευθυντής, ερευνητής και επιχειρηματίας που έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 30 εθνικά και διεθνή βραβεία και διακρίσεις για τη συμβολή του στην επιστήμη, την καινοτομία και τις επιχειρήσεις. Μερικά από αυτά είναι, το Βραβείο US-State Alumni Award του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Εθνικό Βραβείο Συνεισφοράς στην Επιστημονική Έρευνα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ασημένιο Μετάλλιο της Βουλής που αφορά την υψηλότερη τιμητική διάκριση από το Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαθέτει στις επιστημονικές περγαμηνές του πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συνεισέφερε σε πάνω από 10 βιβλία, έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε περισσότερα από 130 έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους κριτές και έχει προσκληθεί για διαλέξεις σε περισσότερα από 200 ιδρύματα, πανεπιστήμια και συνέδρια. Εξασφάλισε περισσότερες από 40 ανταγωνιστικές επιχορηγήσεις έρευνας, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς αναγνωρισμένης επιχορήγησης ERC Advance Grant και συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια κεφαλαιουχικές επενδύσεις από ατομικά και επενδυτικά ταμεία. Σήμερα κατέχει επίσης τον τίτλο του Καθηγητή της Ανθρώπινης Γενετικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

  Ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής έχει ενεργή συμμετοχή σε Ινστιτούτα, Συμβούλια και Διοικητικά Συμβούλια εταιριών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου του European Society of Human Genetics της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της MANA Products Ltd των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Καθ. Πατσαλής είναι ένθερμος υποστηρικτής της υπεύθυνης επιστημονικής και επιχειρηματικής προόδου και στηρίζει την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

  Ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής έλαβε πτυχίο Βιολογίας BSc από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακά πτυχία MA, MPh και διδακτορικό PhD στην Ανθρώπινη Γενετική από το City University της Νέας Υόρκης. Έχει πραγματοποιήσει την εξειδίκευση και μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στο Cornel Medical Center, στο New York University, στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center και στο Columbia University. Επίσης, κατέχει το αξίωμα του Διευθυντή Πιστοποίησης και Διαπίστευσης Εργαστηρίου Κυτταρογενετικής και Μοριακής Γενετικής από το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης και από το College of American Pathologists. Επιπλέον, έχει διακριθεί από το Αμερικάνικο Συμβούλιο Βιοανάλυσης ως εγκεκριμένος Διευθυντής Εργαστηρίου Υψηλής Πολυπλοκότητας.

 • George Koumbaris 1.jpg

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΗΣ

  Επιστημονικός Διευθυντής

  Ο Δρ. Γιώργος Κουμπαρής εντάχθηκε στην NIPD Genetics το 2011 ως διευθυντής της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης και ηγήθηκε των δραστηριοτήτων της. Διορίστηκε ως Επιστημονικός Διευθυντής στην NIPD Genetics το 2015 και έκτοτε επιβλέπει όλο το φάσμα των επιστημονικών δραστηριοτήτων της. Έχει εκτεταμένη εμπειρία και εξειδίκευση στους τομείς της Γονιδιωματικής, της Μεταγραφωματικής, της Επιγενετικής, της Μη Επεμβατικής Διάγνωσης και των προηγμένων τεχνολογιών της Γενετικής. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες και άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις. Ο Δρ. Γιώργος Κουμπαρής έλαβε το πτυχίο και μεταπτυχιακό του τίτλο από το Florida State University και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Μοριακή Γενετική στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ως ερευνητής στη Γενετική, τη Βιοτεχνολογία και τη Μη Επεμβατική Προγεννητική Διάγνωση.

 • Hari Radhakrishnan.jpg

  HARI RADHAKRISHNAN

  Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης

  Ο Δρ. Hari Radhakrishnan εντάχθηκε στη NIPD Genetics το 2015 για να ηγηθεί των προσπαθειών προώθησης και επιχειρηματικής ανάπτυξης της NIPD Genetics. Ως Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, είναι υπεύθυνος για την παροχή συμβουλών στον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή σχετικά με θέματα που αφορούν την επιχειρηματική στρατηγική, την προώθηση των νέων προϊόντων στην αγορά, την εμπορία του χαρτοφυλακίου προϊόντων της εταιρείας, την εκπαίδευση των ομάδων πωλήσεων της εταιρείας και των συνεργατών, καθώς και τη διαχείριση των γραφείων έρευνας και ρυθμιστικών υποθέσεων. Συμβουλεύει παράλληλα την ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης στη δημιουργία και βελτίωση καινοτόμου λογισμικού βιοπληροφορικής για διάφορες πολύπλοκες τεχνολογικές εφαρμογές. Διαθέτει διευρυμένη γνώση στους τομείς της Πληροφορικής Υψηλών Επιδόσεων (HPC) και της Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Ως ανεξάρτητος σύμβουλος λογισμικών, συνεργάστηκε με διάφορα διεθνή πανεπιστήμια και οργανισμούς για την εφαρμογή υπερυπολογιστών στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων φυσικής και μηχανικής. Ο Δρ. Hari Radhakrishnan έλαβε το πτυχίο του στην Μηχανολογία από το IIT Roorkee της Ινδίας και το διδακτορικό του τίτλο στη Χημική Μηχανική από το University of Minnesota των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

 • Andreas Lambis.jpg

  ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΗΣ

  Διευθυντής Παραγωγής και Τεχνολογίας Πληροφόρησης

  Ο κ. Ανδρέας Λαμπής εντάχθηκε στην NIPD Genetics το 2015. Ειδικεύεται στους αυτοματισμούς επιχειρηματικών διαδικασιών και στην επιχειρηματική ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής που ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών της πλατφόρμας Μεταφοράς Τεχνολογίας και την εσωτερική παραγωγή και υπηρεσίες της εταιρείας. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στους τομείς της Ανάπτυξης Λογισμικού και της Ενοποίησης Επιχειρήσεων. Ο κ. Ανδρέας Λαμπής είναι μέλος του Project Management Institute (PMI) και έχει εργαστεί σε πολλούς τομείς του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού τομέα. Επίσης εργάστηκε σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, στους τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, της εκπαίδευσης, των ανθρώπινων πόρων και των υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Ανδρέας Λαμπής έλαβε πτυχιακό τίτλο B.Sc. with honors και μεταπτυχιακό Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Pennsylvania State University, αποκτώντας έτσι μεγάλη εμπειρία στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών.

 • Elena Rouva.jpg

  ΕΛΕΝΑ ΣΑΚΚΑΛΟΥ ΡΟΥΒΑ

  Οικονομική Διευθύντρια

  Η κ. Έλενα Σακκάλου Ρούβα είναι εγκεκριμένη Public Accountant και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Baruch College, City University της Νέας Υόρκης και στη Διαχείριση Κινδύνων από το New York University. Η επαγγελματική σταδιοδρομία που ακολούθησε έχει ως πυρήνα τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Η κ. Έλενα Σακκάλου Ρούβα διαθέτει πλούσια εμπειρία στον διεθνή επιχειρηματικό τομέα της Κύπρου. Επιπρόσθετα όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου μέσω διαφόρων θέσεων που κατείχε και αφορούσαν τον εσωτερικό έλεγχο, τη διαχείριση κινδύνων και τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Eπίκεντρο των καθηκόντων της ήταν η δημιουργία πιστωτικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας και περιλάμβαναν την ανάλυση χρηματοοικονομικών, επιχειρηματικών σχεδίων, προβλέψεων, προϋπολογισμών και εταιρικών δομών. Εντάχθηκε στην NIPD Genetics τον Δεκέμβριο του 2018 στη θέση της Οικονομικής Διευθύντριας.

 • Evie Mallouri.jpg

  ΕΥΗ ΜΑΛΟΥΡΗ

  Διοικητική Διευθύντρια

  Η κ. Εύη Μαλουρή είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και εκτέλεση στρατηγικών και δραστηριοτήτων ανθρώπινου δυναμικού της NIPD Genetics. Οι δραστηριότητες αυτές προάγουν την ανάπτυξη, την καινοτομία και την οργανωτική αποτελεσματικότητα της εταιρείας. Η NIPD Genetics αποτελεί έναν «Εργοδότη Επιλογής» και η κ. Εύη Μαλουρή ηγείται της πρωτοβουλίας αυτής, καλλιεργώντας μια ισχυρή εργασιακή κουλτούρα που προσελκύει το ενδιαφέρον και διατηρεί εξαιρετικά ταλαντούχα άτομα. Η κ. Εύη Μαλουρή εντάχθηκε στην εταιρεία το 2011 με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στη Διοίκηση Υπηρεσιών και στην Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού. Μέρος των καθημερινών καθηκόντων της περιλαμβάνουν τη συνεργασία με βασικά μέλη των ομάδων της εταιρείας για την δημιουργία ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος, όπου το προσωπικό διακρίνεται για την αφοσίωση, την εμπειρία και την εξαιρετική απόδοση. Παράλληλα, παρέχει συμβουλές στην εκτελεστική ομάδα για την οργανωτική αναδιάρθρωση στοχεύοντας σ’ ένα πιο ευέλικτο, οικονομικά αποδοτικό εργατικό δυναμικό. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων των εργαζομένων και των συμβούλων, καθώς επίσης και για τη διατήρηση των αρχείων της εταιρείας. Η κ. Εύη Μαλουρή διαχειρίζεται τα αρχεία της εταιρείας και διατηρεί μητρώο όλης της πνευματικής ιδιοκτησίας και των υπογεγραμμένων συμφωνιών. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων των Μετόχων της Εταιρείας και την τήρηση αρχείου των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η κ. Εύη Μαλουρή σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Keele University της Αγγλίας.

 • Marios Ioannides.jpg

  ΜΑΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

  Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης

  Ο Δρ. Μάριος Ιωαννίδης εντάχθηκε στην NIPD Genetics το 2015 και σήμερα είναι διευθυντής της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης, επιβλέποντας την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας και όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως Μοριακός Κυτταρογενετιστής, Ερευνητής και αργότερα ως επικεφαλής της ομάδας Μεταφραστικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Έχει διευρυμένες γνώσεις στη θεωρία και τεχνική μοριακών τεχνικών, όπως την ψηφιακή Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης (Digital PCR) και την Αλληλούχιση Νέας Γενιάς (Next Generation Sequencing), καθώς και την ανάπτυξη κλινικών ελέγχων και κλινικών διαγνωστικών εξετάσεων. Έχει εκτεταμένη εμπειρία και εξειδίκευση στους τομείς της Γονιδιωματικής, της Επιγενετικής και της Μη Επεμβατικής Προγεννητικής Διάγνωσης. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και η έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Ο Δρ. Μάριος Ιωαννίδης έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Μικροβιολογία από το University of South Florida και διδακτορικό τίτλο στην Ιατρική Γενετική από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

 • Elena Kypri.jpg

  ΕΛΕΝΑ ΚΥΠΡΗ

  Διευθύντρια Κλινικών Υπηρεσιών

  Η Δρ. Έλενα Κυπρή εντάχθηκε στην NIPD Genetics το 2011 και σήμερα είναι διευθύντρια των Κλινικών Υπηρεσιών, επιβλέποντας όλες τις εργαστηριακές δραστηριότητες που σχετίζονται με την παροχή γενετικών υπηρεσιών. Έλαβε πολυάριθμα βραβεία και υποτροφίες και κατέχει ένα εκτεταμένο ερευνητικό υπόβαθρο που συμπεριλαμβάνει εμπειρία περισσοτέρων από 10 ετών σε τεχνικές μοριακής και κυτταρικής βιολογίας. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και η έρευνά της έχει παρουσιαστεί σε διάφορα εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Η Δρ. Έλενα Κυπρή έλαβε πτυχίο Clinical Laboratory Science από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και διδακτορικό τίτλο Molecular Genetics and Microbiology από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Έχει επίσης πιστοποιηθεί από το συμβούλιο του American Society of Clinical Pathologists. Έλαβε εξειδίκευση και μεταδιδακτορική εκπαίδευση από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στην Κρήτη.

 • no_photo_Z0ENbtq.max-165x165.jpg

  ΠΕΠΑ ΤΑΝΟΥΣΗ

  Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

 • no_photo_Z0ENbtq.max-165x165.jpg

  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

  Διευθυντής Εμπορικού τμήματος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 • staffan2.png

  Staffan Ternström

  Chairman

  Staffan is the Chief Operating Officer of Medicover Diagnostic Services, the renowned international healthcare group and majority shareholder of NIPD Genetics. He oversees an operation across 11 markets with more than 10000 staff including a Genetic division that is breaking new grounds.

  With an academic background in engineering and marketing, he has more than three decades of business and management experience in the healthcare industry. Staffan held leadership and Board Member positions in prominent healthcare companies including Johnson&Johnson, Molnlycke and Handicare Group, supporting development and success in emerging and established markets around the world. He also serves as a non-executive board member for innovation-led companies.

  In his leadership role with Medicover Diagnostic Services, Staffan works to consolidate the company’s international presence and continue its path of development driven by the mission of adding value in diagnostics trough insights and innovation.

 • Philippos Patsalis.jpg

  ΚΑΘ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΤΣΑΛΗΣ

  CEO/Director

  Ο διακεκριμένος Καθ. Φίλιππος Πατσαλής είναι ένας παγκοσμίου φήμης γενετιστής, ερευνητής, τεχνοκράτης και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει ηγηθεί και διευθύνει με μεγάλη επιτυχία οργανισμούς στον δημόσιο, ημικρατικό και ιδιωτικό τομέα από το 1993. Ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής πέρασε από πολυάριθμες διευθυντικές θέσεις και συμμετείχε σε πολλά διεθνή επιστημονικά και επιχειρηματικά συμβούλια και επιτροπές κατά τη διάρκεια της 25χρονης διακεκριμένης καριέρας του. Άξιο αναφοράς είναι ότι διετέλεσε Υπουργός Υγείας κατά τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης της Κύπρου και υπό τα αυστηρά μέτρα λιτότητας του Διεθνής Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υλοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας για βελτίωση των φαρμακευτικών υπηρεσιών, για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων και την ανάπτυξη του νέου Γενικού Σύστηματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο.

  Στο παρόν στάδιο, κατέχει τη θέση του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή και Γενικού Ιατρικού Διευθυντή της NIPD Genetics Public Company Ltd, μιας εταιρείας που ίδρυσε και διευθύνει από την πρώτη μέρα σύστασής της το 2010. Η NIPD Genetics είναι μια διεθνής εταιρεία βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στους τομείς του σχεδιασμού, ανάπτυξης και κατασκευής μη επεμβατικών γενετικών εξετάσεων. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων στη διεθνή αγορά και σημειώνει ανάπτυξη σε αξιοζήλευτα επίπεδα.

  Νωρίτερα στην καριέρα του, ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής ήταν για 10 χρόνια, ο ιδρυτής και διευθυντής του Τμήματος Κυτταρογενετικής και Γονιδιωματικής και της ομάδας της Μεταφραστικής Γενετικής, καθώς επίσης για 8 χρόνια διετέλεσε Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, του μεγαλύτερου τεχνολογικά και πιο προηγμένου ερευνητικού ινστιτούτου της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της ηγετικής παρουσίας του, το Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου σημείωσε τεράστια ανάπτυξη και διεθνή αναγνώριση ως κέντρο αριστείας. Ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής είναι επίσης ο ιδρυτής του Κέντρου Γονιμότητας ΑΚΕΣΩ και ο ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου. Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου είναι μια διεθνής ακαδημαϊκή Σχολή για μεταπτυχιακές σπουδές, την οποία ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής υπηρέτησε ως ο πρώτος Καθηγητής και Κοσμήτορας.

  Ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής είναι ένας επιτυχημένος εκτελεστικός διευθυντής, ερευνητής και επιχειρηματίας που έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 30 εθνικά και διεθνή βραβεία και διακρίσεις για τη συμβολή του στην επιστήμη, την καινοτομία και τις επιχειρήσεις. Μερικά από αυτά είναι, το Βραβείο US-State Alumni Award του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Εθνικό Βραβείο Συνεισφοράς στην Επιστημονική Έρευνα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ασημένιο Μετάλλιο της Βουλής που αφορά την υψηλότερη τιμητική διάκριση από το Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαθέτει στις επιστημονικές περγαμηνές του πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συνεισέφερε σε πάνω από 10 βιβλία, έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε περισσότερα από 130 έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους κριτές και έχει προσκληθεί για διαλέξεις σε περισσότερα από 200 ιδρύματα, πανεπιστήμια και συνέδρια. Εξασφάλισε περισσότερες από 40 ανταγωνιστικές επιχορηγήσεις έρευνας, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς αναγνωρισμένης επιχορήγησης ERC Advance Grant και συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια κεφαλαιουχικές επενδύσεις από ατομικά και επενδυτικά ταμεία. Σήμερα κατέχει επίσης τον τίτλο του Καθηγητή της Ανθρώπινης Γενετικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

  Ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής έχει ενεργή συμμετοχή σε Ινστιτούτα, Συμβούλια και Διοικητικά Συμβούλια εταιριών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου του European Society of Human Genetics της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της MANA Products Ltd των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Καθ. Πατσαλής είναι ένθερμος υποστηρικτής της υπεύθυνης επιστημονικής και επιχειρηματικής προόδου και στηρίζει την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

  Ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής έλαβε πτυχίο Βιολογίας BSc από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακά πτυχία MA, MPh και διδακτορικό PhD στην Ανθρώπινη Γενετική από το City University της Νέας Υόρκης. Έχει πραγματοποιήσει την εξειδίκευση και μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στο Cornel Medical Center, στο New York University, στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center και στο Columbia University. Επίσης, κατέχει το αξίωμα του Διευθυντή Πιστοποίησης και Διαπίστευσης Εργαστηρίου Κυτταρογενετικής και Μοριακής Γενετικής από το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης και από το College of American Pathologists. Επιπλέον, έχει διακριθεί από το Αμερικάνικο Συμβούλιο Βιοανάλυσης ως εγκεκριμένος Διευθυντής Εργαστηρίου Υψηλής Πολυπλοκότητας.

 • Kristian_Koch.max-165x165.jpg

  Kristian Koch

  Director

 • Stefan_Mehrle.max-165x165.jpg

  Stefan Mehrle

  Director

 • Marcin2.png

  Marcin Lukasiewicz

  Director

  Marcin is Managing Director and Board Member of Medicover Hospital Services in Poland and responsible for managing and developing the group’s hospital services business.

  A graduate of the Management and Marketing at Warsaw School of Economics and Executive MBA postgraduate studies at Kozminski University, Marcin developed a long-standing career in healthcare management, having spent almost three decades with the Medicover group. His experience spans all areas of the healthcare business and he held senior positions in medical, operational, investment and development, inpatient or commercial.

  In his role, Marcin aims to integrate the diversity of competencies stemming from partnerships and collaborations to drive business development and opportunities across the group.